mandag 30. mai 2016

Montering av elektromotor/Laseroppretting av roterende utstyr

Montering av elektromotor/Laseroppretting av roterende utstyr

For å minske vibrasjoner og skjevhet og dermed slitasje på roterende utstyr retter man opp forbindelen mellom motor og maskin. Utstyret rettes både vertikalt og horisontalt.

Arbeidet

Å montere og rette opp ny elektromotor etter overhaling. 

Planlegging

Før arbeidet kunne starte ble det søkt om en arbeidstillatelse for varme arbeider. Det ble funnet frem verktøy og utstyr. Lastebil med kran ble ordnet. Gassmåler ble hentet fra laboratoriet. Motoren ble låst ut og rør ble stengt av i henhold til bedriftens prosedyrer. 

Verktøy/utstyr

Fastnøkler
Bilde 1 Bildekilde
Laseropprettingsverktøy (Bilde 1) 
Shims 
Spett
Filler
Teip

HMS

Det er viktig når man jobber med roterende utstyr å låse ut/koble fra motoren. Nødvendige prosessmessige tiltak må gjøres (f.eks hindre gjennomstrømning som skaper rotasjon). På arbeidsplassen skrives det en personlig SJA. Man må ikke se direkte inn i laseren. 

Faglige detaljer

Man retter opp overføringen mellom motor og maskin for å minske slitasje på lager, tetninger og kupling. Økte skjevheter skaper spenninger og vibrasjoner og på grunn av økonomi og kvalitet i eget arbeid unngås dette i så stor grad som mulig. Arbeidslivets krav til kvalitet sier oss at når vi kan gjøre noe på en riktig måte som er lønnsom for bedriften, gjør vi det.

Vi har flere måter å rette en pumpe på. Ofte grovrettes koblingen med en hårlinjal først. Deretter kan man velge om man benytter laseroprettingsutstyr (forutsett at man har dette tilgjengelig) eller måleur. Begge har sine fordeler og ulemper og personlig preferanse spiller inn, men digital avlesning med laser er ofte veldig enkelt, spesielt på store (lange) koblinger.

Lasersentoren merker det koblingen "spriker" mest. Den har et innebygd gyroskop som merker hvor på akseomdreiningen de forskjellige målingene blir tatt.

Enkelte miljøer kan skape forstyrrelser og feilkilder for laseren. Sterke lys kan påvirke sensoren og damp/sterk tåke kan forstyrre laserstrålen. Kaldt miljø kan også påvirke datamaskinen. 

Gjennomføre

Etter planleggerne har satt prioritet og tidspunkt på jobben søkes det arbeidstillatelse for jobben. Verktøy finnes frem og arbeidsstedet klargjøres. Arbeidet starter ved å montere koblingen mellom motoraksel og pumpeaksel. Dette er ofte en klokobling (kupling) med lameller. Tilstanden på disse sjekkes før montering. Etter denne er festet ser man etter opprettelsesfeil med en hårlinjal. Dette for å se at måleresultatet man får er reelt (kan være ureelt måleresultat om forholdene eller utgangspunktet er for dårlig). Man teiper koblingne sammen for å forhindre feilkilden slarken i kuplingen utgjør. Man monterer laseren og mottakeren på hver ende av koblingen/den synlige delen av akselen, Man skriver inn mål på maskinene i datamaskinen samt omdreiningstall og sentrerer laser og mottaker. Deretter tar man en måling, dvs starter en måling hvor man roterer akselen og sensoren tar opp eventuelle uparallelliteter mellom laser og sensor. Man retter så opp etter sensorens målinger både paralellitetsfeil horisontalt og vertikalt samt vinkelfeil horisontalt og vertikalt. Man begynner med millimeterfeil, deretter tidelsfeil, og så hundredelsfeil. Man benytter skims til å rette vertikal feil og stilleskruer til å rette horisontal feil.

Læringsmål

Tilvirkning og montering:
  • planlegge og utføre arbeidsoppdrag i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet og prosedyrer
  • demontere, reparere, montere og funksjonsteste mekaniske komponenter i bedriftens produksjon
  • sette sammen, modifisere og teste mekaniske komponenter i tråd med spesifikasjoner

Vedlikehold og reperasjon:
  • utføre vedlikehold og reparasjoner i tråd med gjeldende regelverk og produsentens tekniske dokumentasjon
  • planlegge arbeidsoppdrag og utføre vedlikehold, feilsøke, reparere og funksjonsteste mekaniske komponenter og redegjøre for alternative løsninger
  • velge og bruke digitale og analoge måleverktøy i tråd med gjeldende krav til nøyaktighet

Dokumentasjon og kvalitet:
  • kontrollere og dokumentere utført arbeid i tråd med gjeldende regelverk for helse, miljø og sikkerhet, prosedyrer og kvalitetssystem
  • utarbeide rapporter og fylle ut skjemaer i tråd med arbeidsoppgavene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar