torsdag 13. november 2014

Sikkerhetsventil


Bytte av sikkerhetsventil

Arbeidet

Montere en sikkerhetsventil i rør der medie var HP(High Pressure)-damp.

Planlegging

For å kunne begynne arbeidet som var inne i prosessområdet, trengte vi en arbeidstillatelse. Fordi ventilen var plassert høyt over bakken ble det benyttet en kranbil. Kranbilen måtte bestilles og kjøretillatelse og "sniffing" (en person som går foran kjøretøy i prosessområdet med gassmåler) måtte ordnes, men dette tok kranføreren seg av. Det ble benyttet radiokommunikasjon til å veilede kranføreren, så alle involverte stilte inn på en dedikert radiokanal for å forhindre avbrytelser, forstyrrelser og for å unngå å oppta for mye tid på den radiokanalen alle til bruker til vanlig.
Bildekilde (hentet 12.11.2014)

HMS

  • Skrive "Sikker Jobb-Analyse"
  • Skrive, få godkjent og følge pålegg på arbeidstillatelse
  • Påse at utstyret er drenert og trykkløst
  • Verktøysikring
  • Verneutstyr i prosessområdet
  • Ekstra varsomhet på grunn av varmt medie i utstyret

Verktøy/utstyr

  • Fastnøkler
  • Pakninger
  • Kniv
  • Spett
  • Gjengepasta

Faglige detaljer

Bildekilde (hentet 13.11.14)
Kort fortalt fungerer en sikkerhetsventil ved at en fjær med et bestemt spenn presser en flate ned mot et sete der trykket man ønsker å kontrollere befinner seg. Dette fjærdrevne stempelet tetter helt med en flate som dekker hele setet. På utsiden av denne flaten sitter en leppe. Dersom trykket i røret blir høyere en fjærspennet vil denne flaten løftes fra setet og slippe mediet (i dette tilfellet dampen) gjennom. Dersom leppa ikke hadde vært der hadde ventilen stengt så fort trykket sang under spennet i fjæra. Deretter hadde den åpnet så snart trykket økte litt til. På denne måten ville ventilen stått og slått veldig finurlig på trykket. Men fordi det er en leppe der, tar trykket mer tak og presser den opp med enda større kraft en i utgangspunktet, da den presset på den mindre flaten. Fordi den blir dyttet med større kraft, men med likt trykk, holder den seg også oppe dersom trykket senker seg til litt under grensen da den egentlig skal løse ut. Derfor åpner den og lukker seg med en lavere frekvens enn den ville gjort uten leppa, eventuelt bare en gang. Det er også større sjanse for at den forblir i en åpen posisjon, dersom det fortsetter å være for høyt trykk.

I dette tilfellet ble det brukt en grafitt-pakning med trykklasse som samsvarte med hvor høyt trykket i systemet var. Det blir brukt forskjellige pakninger til forskjellige trykk, ventiler og medier. I noen tilfeller blir det til og med brukt sprengblekk mellom flensen og ventilen. Dette kan for eksempel være nødvendig fordi mediet er så seigt at den hindrer mekanikken i ventilen. Å bruke sprengblekk skaper en mer "plutselig" bevegelse som øker muligheten for at ventilen  fungerer som den skal.

Det blir ofte demontert og montert sikkerhetsventiler på Noretyl fordi vi har et maksimalt serviceintervall på 36 måneder. Ventilene blir sent inn til sjekk, overhaling og justering.

På denne ventilen var det et lite rør som hele tiden førte litt damp ut før ventilen og inn etter. Røret kveilet seg rundt ventilen og forhindret frost om vinteren. Dette hindret funksjonsfeil eller varmekostnader.

Det var ikke mulighet til å bruke trinse, selv om dette hadde vert et bedra alternativ da det ikke er ønskelig å bruke utstyr som ikke er EX-godkjent i prosessområdet, altså kranen.

Gjennomføre

Bildekilde (Hentet 12.11.2014)
Etter at verktøy var funnet, arbeidstillatelse var i orden og kranbilen var på plass begynte vi med å skru løs blindingene som var til stede som sikkerhet på røret mens ventilen var demontert. Anlegget var allerede trykkløst. Dette gjøres ved å stenge av en ventil lenger nede på røret og åpne en ventil som slipper medie ut i friluft. Da vil trykket i den delen av rørsystemet som er ekskludert synke. Dette må en fra drifta være en del av, eventuelt gjøre selv, og var allerede gjort da vi kom. Vi åpnet flensene ved å løsne boltene vekk fra oss først, dette for å hindre eventuelt trykk fra å treffe/skade oss. Deretter løsnet vi på motsatt side og fortsatte på denne måten i kryss. Dette gjør man for å skape mest mulig likt trykk over hele flaten den er festet i. Etter eventuell overflødig gass/damp hadde sivet ut løsnet vi helt og tok av blindingene og pakningene. Deretter brukte vi kniv til å skrape vekk eventuelle rester etter de gamle pakningene.

Så løftet kranbilen opp sikkerhetsventilen. Vi la på pakningen på flensen som skulle under ventilen. Ventilen ble heiset ned til den sto støtt på flensene. Først når den sto støtt kunne vi løsne stroppene og avløse kranbilen. Nå kunne vi begynne å feste bolter og sette på pakningen på den andre flensen. 

Så var det bare for drifta å åpne dampen igjen. 


Konklusjon/vurdering av resultatet

Det er viktig å overhale og holde sikkerhetsorganer i bedriften i orden. Dersom noe skulle skje og disse ikke er i orden kan det ha veldig store følger og være veldig farlig. Det er også viktig å montere riktig for å forhindre lekkasje og funksjonsfeil.

Læringsmål

Produksjon:
  • velge utstyr og arbeidsmetoder ut fra arbeidsoppgaver, standarder og prosedyrer
  • utføre arbeid etter regler for helse, miljø og sikkerhet og foreta risikovurderinger
  • forklare gangen i en arbeidsoppgave fra idé til sluttprodukt

Tekniske tjenester:
  • foreta risikovurderinger i forhold til helse, miljø og sikkerhet
  • velge riktig håndverktøy og utstyr for service, vedlikehold og reparasjoner
  • demontere og montere maskinelementer og utstyr som er relevant for arbeidsoppgaver
  • planlegge og gjennomføre forebyggende vedlikehold på maskiner og utstyr
  • etterse og vedlikeholde verktøy og instrumenter

Jeg legger også med en liten video som viser hvordan en slik sikkerhetsventil fungerer.
NB! videoen er på engelsk.